Andre reisebrev til Kroatia 2022

29.06.22 Hei igjen!

Parkering på rasteplassen i Danmark som vi overnattet på.

Vi stod opp noenlunde tidlig, blir fort varmt , når vi ikke har AC på. Dusjet, spiste frokost og tømte toalett og gråvann her, fylte også etter vann siden det var mulig her og alt er gratis. Satte GPS på Scandinavian Park og kjørte, men vi hadde et stopp på veien og spiste lunsj. 

Kjøreruten til Scandinavian Park

Kom hit ca. i totiden. 

Bildet taler for seg

Nå er gradene oppe i 24, så vi fant ut at vi overnatter på Citty Park som ligger bare 4-5 km unna. Der er det gratis og alle tømmemuligheter, og du kan fylle vann gratis der. Vi kunne også ha stått her ved Scandinavian park, men så vidt jeg vet, er det ikke tømmemuligheter der. Og det er det jo kjekt å ha, spesielt når det er varmt og vi dusjer ofte.

Her ser dere ruten mellom Scandinavian Park og City Park.

Det var veldig fullt da vi kom dit, men fant oss en plass likevel. Det kom også mange etter oss, så det ble så fullt at noen faktisk parkerte utenfor også. Vi stod slik til at vi kunne sitte utenfor i skyggen og det var deilig. 

Men når solen ga seg litt, var det veldig greit å sitte i solen om kvelden. Til og med Geir tok endelig på seg ¾ bukse, det skal litt til, he, he. Vi tok oss en spasertur om kvelden og så faktisk bare 2 norske biler. Mulig det kom flere senere på kvelden.

Endelig har Geir fått på seg sommerklær 🙂

Det er jo ikke strøm her, så det er om å gjøre å få luftet skikkelig før vi legger oss og må ha alle luker oppe om natten.                                                      30.06.22 Vi våkner jo tidlig uten AC , siden det er så varmt, allerede 22 gradet klokken 0700. Vi spiste frokost, tømte toalett og gråvann og satte GPS på Potsdam. Vi kjører motorveien nedover, for vi vil noenlunde raskt nedover. Stoppet på veien og spiste lunsj, men nå er det blitt mye varmere, hele 28 grader. Etter hvert må vi ha Diesel, ser at på motorvei er den 28,90 Nkr, så vi fant ut at vi kjører av. Satte Gps på unngå motorvei og fylte diesel i Falkensee. Der var prisen en helt annen, betalte 21,19 i Nkr. Så det lønner seg absolutt å kjøre av motorveien når vi skal fylle.

Her fylte vi Diesel

Vi fant ut at i natt vil vi ha AC, siden det er så varmt. Via Appen park4night fant jeg en stellplass i Potsdam som vi kjørte til etterpå. Skal du få plass og spesielt med strøm, må du stoppe noenlunde tidlig. 

Her trekker du en lapp, når du kjører inn og betaler når du drar. Det er to områder på plassen, et område uten strøm og et med noen få plasser med strøm.  Vi var heldige og fikk siste strømplassen, det koster 15 euro for døgnet å stå her og 50 cent pr. kWh. 

Det er varmt, så vi sitter i skyggen

Vi laget oss middag og satt i skyggen, for det var så varmt. Gleder meg til å få sove litt lengre i morgen, når vi har AC i natt. Setter ikke AC på før litt før vi skal legge oss, lufter skikkelig først når solen har gått ned. Det er et bakeri og apotek, ikke så langt fra stellplassen, puber er det også oppover i gaten.

Reiseruten fra City Park til Stellplassen i Potsdam

 

 

 

 

Første reisebrev fra turen til Kroatia 2022

25.06 22

Da var vi endelig klar til ny tur til Kroatia. Akkurat da vi skulle dra, så fikk vi ikke inn trappen vår på bobilen. Det viste seg at en låsesplint var gått av. Så vi måtte kjøre til Biltema og kjøpe ny låse splint der, det gikk fort 2 timer ekstra på kjøring frem og tilbake. Heldigvis var sønnen vår Tommy hjemme, så vi fikk hjelp til å fikse det. Det gikk raskere å fikse det når de var to, heldigvis er de begge vant med å skru på ting. Så vi kom oss ikke av gårde før klokken var litt over fem om ettermiddagen.

Her er Geir endelig klar til å reise hjemmefra.

Vi kjørte hjemmefra i et strålende solskinn og 24 grader. Det var mye vann i elven Rauma da vi kjørte oppover E136 i Romsdalen.

Elven Rauma

Stoppet på Lora på Bunkeroil og tanket litt diesel, siden prisen var litt nede der. I disse tider tror jeg det er lurt å tanke når du ser prisen er litt nede, selv om du ikke trenger så mange literne alltid hver gang. Kan nok spare noen kroner på det. Kjørte via Dombås og bestemte oss for å kjøre til Vinstra Vegpark og overnatte der. Fra Dombås begynte det å regne litt av og til. Så også på værmeldingene at vi må regne med regn nedover, faktisk var det beste været hjemme. Kom til Vinstra Vegpark klokken ni på kvelden, laget oss noe mat og så på Tv og koste oss utover kvelden. Her er det laget til plasser for bobiler, gratis å stå her, men ikke noe strøm.

På Vinstra Vegpark var det opplett da vi kom hit.
Kart over veien vi kjørte hjemmefra til Vinstra Vegpark

26.06.22

Våknet til overskyet vær, men ikke regn ennå. Spiste frokost og kjørte videre. Her på Vinstra Vegpark er det mulighet for å tømme både toalett og gråvann, men det var ikke nødvendig for oss i dag. Kjørte videre og ville stoppe for å fylle gass på gasstanken vår på Ringebu, men der var alt borte. Ingen krise, finner nok en i Sandefjord som vi kjører forbi. Men vi pleier å fylle opp når vi kjører forbi steder hvor vi kan fylle. Men nå blir det nok ikke før vi er i Tyskland, der fyller vi jo på bensinstasjonene.

Vi kjører videre via Gjøvik, Hønefoss, Drammen og til Gunnarsbø Bobilparkering i Tønsberg i Storgaten 1. 

Kart vi kjørte fra Vinstra Vegpark til Bobilparkeringen i Tønsberg.

Heldigvis var det søndag, så det var ikke noe veiarbeid på denne strekningen, for her kan du måtte beregne 20 min. ventetid pga. sprengnings arbeid på et par steder. Men her var utrolig mye fin vei som allerede er ferdig, men de hadde ikke fått i gang bompengeordningen ennå, så der sparte vi jo noen kroner, he, he. Kom til bobilparkeringen rundt klokken halv fem om ettermiddagen i øsende regnvær.  Her koster det 200 pr. dag med strøm. Det er både toalett og tømme muligheter for toalett her, men ikke tømmemulighet for gråvann. Vær obs på at dørene til tømming og toalettene stenges klokken åtte om kvelden. Vi liker best denne plassen når vi er her i Tønsberg, men det skal finnes 2 Bobilplasser til her. Det regnet og tordnet til langt på kveld. Så det ble ikke kveldstur før nærmere midnatt, for da var det opplett. 

Bobilparkeringen i Tønsberg

27.06.22

Våknet til overskyet vær igjen og det kom mange regnbyer med lyn og torden utover hele dagen. Det var et lite øyeblikk det var så pass opplett at vi fikk gått og handlet på en Rema butikk rett ved bobilparkeringen. Det er også en fin spasertur inn til bryggene i Tønsberg langs båthavnen, der restaurantene ligger på rekke og rad. Vi synes det er en veldig koselig by å besøke når vi er her. Men i dag droppet vi det, for det var et slikt øsende regnvær hele dagen og kvelden. Temperaturen var veldig bra, lå rundt 20-22 grader.

28.06.22

Våknet til opplett vær i dag og ser solen titter frem, endelig. Spiste frokost og kjørte videre til Sandefjord for å fylle gass der. Der har de alle typer adaptere og diverse utstyr hvis det er noen som trenger slikt, kjekt å vite. Legger ved adressen her.

Etter å ha fylt opp, så kjørte vi til fergen i Langesund. 

 

Avgangen ble litt forsinket, så vi kjørte ikke i land før 1930. Nydelig vær ca.20 grader. Vi kjørte et lite stykke nedover motorveien til et skilt med bensinstasjon og rasteplass kom opp. Her er det mulig  med tømming av toalett og gråvann og fylling av vann, men da må du ha kanne å fylle med. Vi overnatter her i natt og i morgen kjører vi til Scandinavian Park i Tyskland. 

Her adresse og koordinater til der vi parkerte for natten

Ny huske og pakkeliste for Europa tur 2022.

Bildet er fra Måna camping i Måndalen i Romsdal.

Da har vi så smått begynt å tenke på ny tur til Europa og da er det en del å huske på. Vi har ikke vært på Europatur siden 2019 på grunn av pandemien. Men nå er tiden inne for en ny europatur, først blir det til Kroatia og i høst kjører vi nedover til Spania igjen er planen. Jeg har jo tidligere også laget en huskeliste, da vi kjørte til Kroatia. Men nå har det jo vært litt forandringer som har skjedd etter pandemien, så tenkte det var greit å lage en ny liste. Nå er det jo fortsatt land som forlanger koronapass og Frankrike har jo kommet med krav om dødvinkelmerke for biler over 3500 kg.

Koronapass oppdaterer vi og skriver også ut, slik at vi har det liggende, for det er ikke alltid like enkelt med nett nedover i Europa. Mest sannsynlig slipper vi å bruke det, men vi har det i alle fall i orden om det skulle være behov. Ting kan jo forandre seg mens vi er på tur også. Vi har også med oss munnbind og Antibac i tilfelle det kreves noen steder.

Vi har bil over 3500 , så derfor må vi ha dødvinkelmerke på vår bil.

Dødvinkel merket lager vi selv, det skal være 25x17cm     Jeg skriver det ut og laminerer det, har med oss klar pakke tape som vi kjøpte på Staples. Merkene er jo ikke akkurat fine å ha på bilen, så vi tenkte å lime de på og ta de av med en gang vi er i Spania. Har hørt at det skal være enkelt å få av den limen , kontra hvis du kjøper originalen. Dessuten blir de jo de originale lett ødelagt når du tar de av. Det skal være foran på hver side innen 1 meter fra fronten og en på høyre bakside av kjøretøyet , mellom 90 – 150 cm fra bakken. Det er ikke noe unntak for kjøretøy med dødvinkeldetektorer av noe slag. kjøretøy uten klistremerke pålegges 135 €. Vi lager oss 6 stk, så har vi i reserve i tilfelle et faller av.

Vi har bestilt og fått campingcard internasjonal fra bobilforeningen, det er kjekt å ha , slik at vi slipper å legge igjen passet og innsjekkinger går mye fortere da, kortet er gratis. 

Har også fått fatt i nytt Helsekort fra Helfo, som da varer i 3 nye år. 

Grønt forsikringskort har vi også bestilt, for vi vet jo aldri hvor vi kjører innom. Må nok bestille nytt igjen til høsten når vi skal til Spania, det varer jo bare i 3mnd. av gangen. 

Pass og reiseforsikring har vi også fikset.

Siden vår bil er over 3500 kg, så har vi den Danske Brobizz Easy Go + som vi kan bruke i Østerike, det blir trekt direkte fra konto når vi passerer bommene der. Denne bruker vi også i Norge og Danmark på broene. Har også registrert brikken på autopass ferge og opprettet tilleggsavtale hos Autopass ved å betale inn forskudd, da får vi jo 40-50 % rabatt. Vi bor jo i fergefylket, så det lønner seg for oss, i tillegg så slipper vi med bare en brikke.

Det var snakk om at vi kunne bruke den i Slovenia også, men det er ikke i orden ennå. Så der må vi ha brikke som vi kjøper på bensinstasjon rett før grensen, DarsGo heter den. Vi gir beskjed om hvilken vei vi skal kjøre, så regner de ut hva det koster. betaler og setter brikken under den vi har fra før.

Både Polen og Tjekkia må du også ha brikke som du får på bensinstasjon før grensen. De som ikke har biler over 3500 kg, må ha vignetter som du klistrer på ruten i Slovenia, Østerrike, og Tjekkia. I Polen er jeg usikker på biler under 3500, tror de slipper.

I Italia, Kroatia, Frankrike, Spania og Portugal, trekker du en billett og betaler når du kjører av motorveien og i disse landene er det heller ikke noe problem å bruke kort. I Spania kan du like godt kjøre utenom motorveier,  for oss er de som motorveier å regne, så fine er de.

Det er lurt å ha kontanter i euro med dere, det kan dere ta ut på minibank i Tyskland, for i Tyskland og Østerrike tar de ofte ikke kort på restauranter, camping og bobilplasser. Det er lurt å ha småmynter også for å betale for strøm og vann. Er ikke alle plasser det er inkludert i prisene, som oftest må du betale på myntautomater. Har lest også nå i uke 22 at det har vært problemer med kortautomater mange steder i Tyskland.

På bensinstasjoner er det ikke noe problem med kort til vanlig, men det var det i uke 22. Så får vi håpe det ordner seg til vi reiser.

Miljøoblater for Tyskland og Frankrike har vi fra før av og det er det vi trenger for å kjøre i Europa foreløpig. Men her må alle følge med, for det kommer nok mer etter hvert.

Legger ved bilde med liste over hvor dere får fatt i de forskjellige i forskjellige land. I Tyskland kan dere kjøpe de på grensen på Dekra ved Citti park, koster rundt 5 euro, eller bare søke opp Dekra på veien. 

Den Franske er dere nødt til å få fatt i over nettet, koster ca. 5 euro, men tar et par uker før du får den i posten.

I Danmark slipper vi miljøoblat for bobiler som er registrert i kjøretøy gruppe M1.

Jeg er medlem av Fjordline klubben som er gratis, bestiller ferge fra Langesund til Hirtshals en vei og da får vi det litt billigere. For oss er det den billigste måten å kjøre nedover på. Veien hjem kjører vi via Sverige, for vi vil ha noen dager i Sverige på og også handle litt på Nordby. Men denne gangen har vi ikke bestilt ennå, for vi er ikke helt sikre på hvilken dag vi reiser ennå. Får vi ikke fatt i billett, så kjører vi bare nedover i stedefor.

Vi har gasstank, så vi fyller på bensinstasjonene ved behov. Et tips er at på ferie i Kroatia bruker du ikke opp en 11 kg gassbeholder på 4 uker på sommeren, selv om du bruker gass grill etc.

Vi har også Efoy og har med en 5 liter ekstra med metanol til den, men vi bruker aldri mer enn ca. 8 liter på hele året, selv om bilen er i bruk hele året. Ofte står vi utenom campingplasser uten El, da er det greit å ha nok strøm selv.

 

Så teller vi dagene vi regner med å være borte og har nok med oss av toalett putene og ekstra flaske tank Freshener til gråvannstanken. 

Vi tenker å være borte i ca. 1 ½ mnd. på turen til Kroatia, så vi pakker med oss masse badehånduker og et ekstra sett sengetøy. Dette blir jo badeferie. 

Alle har vi vel våre særegenheter, vi har ting vi gjerne vil ha med oss nedover når vi kjører i Europa.

Slik som Mills majones, Friele kaffe, Toro pannekaker og vafler, Toro tomatsuppe, gryteretter, Stranda mør og diverse annet. Jeg lager også Lasagne som jeg har i passe stykker i fryseren, lett å varme opp i ovnen. Kjøttdeig og løk har jeg også steikt opp i porsjonspakker og har i fryseren, enkelt å ta opp til spagetti eller gryteretter. Blåbærsylte til pannekaker må vi ha med og litt bacon. Vi bruker en del papptallerkener, så det også tar vi med ekstra, det er ikke så lett å få fatt i alle steder nedover. Det er lettvint å bruke, spesielt når vi kjører etapper.

Vi kjøper også med oss halvstekte rundstykker som skal stekes i ovnen, ikke frosne. Noen pakker med baguetter er det også greit å ha med og enkelt å steike i ovnen. Vi stopper ikke alltid på stellplasser eller campingplasser i nærheten av bakeri og da er det greit å ha slikt i bilen. 

Mat lager vi mye av selv når vi er på tur, ofte ute hvis været tillater det. 

Vi har med oss både en gassgrill og et lite kokeapparat som vi kjøpte på Biltema, som vi bruker Butangass på. 

Så vi må alltid huske å kjøpe med oss nok Butan bokser til turen som vi kjøper på Jula, for der er de billigst. I dag har de mange størrelser av disse kokeapparatene, tror prisen ligger på 300 og oppover på Biltema. Butanboksene kjøper vi på Jula, for der er det billigst, ca. 20,- pr. boks. På 5-6 uker bruker vi ca. 3 bokser, alt etter hvor mye vi bruker grillen eller spiser ute.

Kort og diverse spill ligger alltid i bilen og så må jeg ha med lesestoff,  strikketøy og broderi arbeid. 

Oppblåsbart telt har vi også med oss, kjekt å ha når vi står noen dager, skjermer for solen og vi trenger ikke være redd for markisen. Vi har også med oss oppblåsbart vindskydd til de gangene vi bare står noen dager.

Særlig i Kroatia må du være obs på at det kommer en del vind og må sikre teltet med storm band og plugger. Men vil anbefale alle å ta inn markisen om kvelden og når du forlater bilen, det kan plutselige komme en kraftig vind, har sett mange som har fått ødelagt markisene sine når det skjer. Det er også veldig hard grunn i Kroatia og det eneste som da går å bruke av plugger er de som jeg legger ved bilde av. De får du kjøpt hos bobil forhandlere. 

Vi har også med en vanlig hammer , gummihammer slår du fort i stykker her nede.

Da er det å vaske og polere bilen når været blir bra og pakke klær og andre ting vi trenger. 

Vi pleier å stoppe på stellplassen i Tønsberg på vei til Langesund, der kan vi tømme toalett og fylle vann. Kort vei til bryggen og restaurantene, så vi pleier å ta oss en tur ut når vi er der, veldig koselig. Da er det også kort vei til Langesund dagen etter og båten går jo ikke før 1430.

Dette er hvordan vi gjør det og som vi har utarbeidet etter mange år på tur, men alle har sine måter og behov. Men mulig dere kan finne noen tips her som dere kan bruke, så jeg legger den nå ut.

Jeg har ikke skrevet noen blogg siden 2020, men tenkte å begynne igjen nå på turen til Kroatia. Vi reiser hjemmefra i slutten av juni mnd.

Med dette vil vi ønske dere alle en riktig god sommer og håper dere får mange fine turer. Kanskje møtes vi på vår vei, da er det bare å ta kontakt, alltid koselig å treffe nye folk.