Hei igjen! Da har jeg laget en liten huskeliste til Kroatia turen 2019.

Da har vi så smått begynt å tenke på turen til Kroatia og da er det en del å huske på. For de som ikke har reist i Europa før, kan det kanskje være kjekt å få litt tips om hva vi pleier å pakke med oss. 

Har bestilt og fått begge campingkortene. Passene er ok og Helsekortet varer jo i 3 år, så det er også ok. Forsikring og reiseforsikring er ok.

Vi har bil over 3500 kg, så vi har den Danske Brobizz Easy Go + som vi kan bruke i Østerike, det blir trekt direkte fra konto når vi passerer bommene. Denne bruker vi i Norge og Danmark også. Kjekt å ha bare en brikke å forholde oss til. Det er snakk om at vi også skal kunne bruke den i Slovenia fra sommeren, men ikke i orden pr.i dag den 11 mai.

I Italia og Kroatia trekker du en billett og betaler når du kjører av motorveiene og i disse landene er det heller ingen problemer med å bruke kort.

Det er også lurt å ha kontanter i Euro med dere, det kan dere ta ut på minibank i Tyskland, for i Tyskland og Østerrike tar de som oftest ikke kort på restauranter og butikker. Dessuten, hvis  dere står på stellplasser tar de ofte mynt. På bensinstasjoner på motorveiene er det ikke noe problem med kort, det er hvis du kjører utenom og i de små byene.

Miljø oblat for Tyskland og Frankrike har vi fra før av, men legger ved et bilde med liste over hvor dere får fatt i de i forskjellige land.

Jeg er medlem i  Fjordline  klubben som er gratis, og bestilte ferge fra Langesund til Hirtshals en vei, da får vi det billigere. For oss er det den billigste måten å kjøre nedover på. Hjem vil vi kjøre via Sverige, fordi vi vil ha noen dager i Sverige og også handle litt på Nordby .

Vi har gasstank og  har en del igjen, men fyller i Tyskland for der er det billigere. 

Et tips er at på en ferie på sommeren i Kroatia bruker du ikke opp en 11 kg gassbeholder på 4 uker, selv om du bruker gass grill etc. 

Vi har også Efoy og har med en 5 liter ekstra med metanol til den. Vi står ofte utenom campingplasser uten strøm, da er det greit å ha nok strøm når vi skal føne håret etter en dusj 🙂

Teller dagene vi regner med å være borte og har nok med oss av Toalett putene og ekstra flaske med tank freshener til grå vanns tanken.

 

Vi er medlem av både Bobil foreningen og Norsk Bobil og Caravanforening. Er du medlem av Norsk Bobil og Caravanforening får du 20 % på Riks Tv hvis du har det, vi sparte over 1200 kr ved å ringe de. Vi har Parabol også, men greit å følge med værmeldingene i Europa også, for du får inn de lokale stasjonene på riks TV også der. 

Denne har vi på en App på mobilen.

Tenker vi blir borte i 1 1/2 mnd, så vi pakker med oss et ekstra sengetøy og masse bade hånd duker. Dette blir jo  badeferie 🙂

Alle har vi vel våre særegenheter, vi har ting vi gjerne vil ha med oss nedover når vi kjører i Europa. 

Slik som Mills majones, Friele kaffe, Toro pannekaker og vafler, tomatsuppe, Gryterettposer, Stranda mør og diverse annet. Jeg lager også Lasagne som jeg har i fryseren i passe stykker, lett å varme opp i ovnen. Kjøttdeig og løk har jeg også steikt opp i porsjons pakker og har i fryseren, enkelt å ta opp til spagetti eller gryterett. 

Blåbærsyltetøy til pannekaker må vi ha med, og litt bacon. Vi bruker en del papptallerken, så det tar vi med oss. Ikke så stort utvalg av det nedover. Det er lettvint å bruke, spesielt når vi har kjøre etapper.

Kjøper også med oss rundstykker som skal stekes i ovnen, ikke frosne. Noen pakker med baguetter er også greit å ha med og enkelt å steike i ovnen. Vi stopper ikke alltid på stellplasser eller campingplasser i nærhet av bakeri og da er det enkelt å ha slikt i bilen, for vi lager mye mat selv når vi er på tur. 

Mat lager vi ute så, sant været tillater det og da har vi med oss både en gassgrill og et lite kokeapparat som vi kjøpte på Jula tror jeg, som vi bruker Butangass på. Så vi må alltid huske å kjøpe med oss nok Butan bokser til turen. Denne er veldig effektiv og veldig snerten å bruke, koster 199 og 19,90 for Butangass flaskene. På 4 uker bruker vi ca 3 stk., alt etter hvor mye vi bruker grillen eller spiser ute.

Kort og diverse spill ligger alltid i bilen og så må jeg ha med strikketøy og broderi arbeid.

Vi bestiller grønt forsikringskort rett før vi reiser, for vi vet aldri helt hvor vi kjører innom. Turene våre blir til på veien som jeg har nevnt før.

Luft teltet har vi også med oss, kjekt å ha når vi står noen dager, skjermer for solen og vi trenger ikke være redd for markisen. Vi har det største teltet siden bilen vår er så høy, så da tar det litt mer tid enn med de litt mindre teltene, derfor gidder vi ikke ta det opp annet enn når vi står fra 3 dager og mer. Å ta det ned går veldig raskt.

Særlig i Kroatia må du være obs på at det kommer en del vind og må sikre teltet godt med stormband og plugger. Det er også veldig hard grunn i Kroatia og det eneste som da går å bruke av plugger er de som jeg legger ved bilde av. Vi har også med oss vanlig hammer, gummihammerne slår du fort i stykker her nede. 

Da er det å vaske bil og polere den når været blir bra og pakke klær og det andre vi trenger. Vi skal ta båten fra Langesund den 17.06, men reiser nok litt før. Pleier alltid å stoppe på stellplassen i Tønsberg, der kan vi tømme toalett og fylle vann. Kort vei til bryggen og restaurantene, så vi pleier å ta oss en tur ut når vi er der, veldig koselig.

Dette er hvordan vi gjør det og som vi har utarbeidet etter mange år på tur, men alle har sine måter og behov. 

Med dette vil jeg ønske dere alle en riktig god sommer og håper dere får mange fine turer. Kanskje møtes vi på vår vei, da er det bare å ta kontakt, alltid koselig å treffe nye folk.

Påsketur 2019 til Sverige

Da var vi på vei igjen i fortsatt strålende sol. Har vært i Rørvik, så vi bestemte oss for å prøve å kjøre via Sverige fra Stjørdal. Alle har sagt at der er det mye finere vei og at det går raskere. I Steinkjer fylte vi 11 liter  gass på tanken, det var jo kaldt, så det gikk litt ekstra gass da og vi hadde allerede vært en uke på tur.

Sverige, skog, skog og atter skog

Men det var skog, skog og atter skog, mye telehiv og kjedelig spør du meg.Dette blir første og siste gang vi kjører denne veien tror jeg.

Vi overnattet på rasteplasser på vår vei sørover i Sverige. I bilen har vi jo alt, så vi trengte ikke stå på campingplasser.  Det var også mulig å tømme toalettet på mange av rasteplassene. 

Rasteplass ved Hjortsberga

Dusjet  i bilen, men den ene gangen, så gikk Alde panelet i sort etter at jeg dusjet, så Geir fikk ikke helt varmt vann hele tiden :). Det har hendt et par ganger tidligere at panelet har gått i svart, så vi fant ut at det var best å kjøre til Färløv sør i Sverige hvor de har sevicesenter på Alde. Da ble det litt lengre sør å kjøre enn vi hadde tenkt oss. Det var varmesensor på hovedkretskortet som var ødelagt. Veldig hyggelige folk, fikk påskeegg med de og diverse annet. Siden vi bruker bilen hele året, så står det jo varme på hele tiden, så det er vel å forvente at slikt kan skje etter 5 år.

På Facebook var det en dame som la ut at de hadde en plass på Grebbestad fjorden camping som de ikke fikk brukt, jeg ringte henne og fikk deres plass.

På veien dit, stoppet vi i Falkenberg og fikk fylt 16,5 liter gass igjen til 9 kroner literen. Det er ikke mange stedene i Sverige hvor du kan fylle gass på tanker, tror jeg fant bare 5 steder i hele Sverige og ingen på bensinstasjoner, bare på egne anlegg. 

Første natten i Grebbestad stod vi i sentrum på parkeringsplassen. Dagen etter handlet vi litt før vi kjørte opp på campingen. 

Da er vi kommet på plass på Grebbestad Fjordcamping i Sverige

Vi satte opp luftteltet med en gang, siden vi skal være her i en uke. Ved korte stopp på 1-3 dager gidder vi ikke det.

Fikk telefon fra sønnen vår som sa han og forloveden Marie,  ville komme nedover lørdagen og overnatte med oss til mandag. Det var så koselig, vi kjørte noen småturer og tok med oss niste og var borte i noen timer. Tommy fikk prøvd fike stangen også, men fikk ikke fisk denne gangen.

Sønnen vår Tommy og forloveden hans Marie som kom på besøk til oss

Vi begynte å kjøre hjemover tirsdagen, hadde plan om å overnatte i Halden, men ombestemte oss når vi så plassen der. Endte opp i Moss på bobil parkeringen der, heldigvis var det ledig plass. Fortsatt var det fint vær, så vi satt ute og koste oss til solen gikk ned.

Tommy prøver fiskelykken

Etter 16 dager på tur kom vi hjem. Denne påsken har vi vært heldig med været, sol hver eneste dag, men kaldt om kvelden.