Ny huske og pakkeliste for Europa tur 2022.

Bildet er fra Måna camping i Måndalen i Romsdal.

Da har vi så smått begynt å tenke på ny tur til Europa og da er det en del å huske på. Vi har ikke vært på Europatur siden 2019 på grunn av pandemien. Men nå er tiden inne for en ny europatur, først blir det til Kroatia og i høst kjører vi nedover til Spania igjen er planen. Jeg har jo tidligere også laget en huskeliste, da vi kjørte til Kroatia. Men nå har det jo vært litt forandringer som har skjedd etter pandemien, så tenkte det var greit å lage en ny liste. Nå er det jo fortsatt land som forlanger koronapass og Frankrike har jo kommet med krav om dødvinkelmerke for biler over 3500 kg.

Koronapass oppdaterer vi og skriver også ut, slik at vi har det liggende, for det er ikke alltid like enkelt med nett nedover i Europa. Mest sannsynlig slipper vi å bruke det, men vi har det i alle fall i orden om det skulle være behov. Ting kan jo forandre seg mens vi er på tur også. Vi har også med oss munnbind og Antibac i tilfelle det kreves noen steder.

Vi har bil over 3500 , så derfor må vi ha dødvinkelmerke på vår bil.

Dødvinkel merket lager vi selv, det skal være 25x17cm     Jeg skriver det ut og laminerer det, har med oss klar pakke tape som vi kjøpte på Staples. Merkene er jo ikke akkurat fine å ha på bilen, så vi tenkte å lime de på og ta de av med en gang vi er i Spania. Har hørt at det skal være enkelt å få av den limen , kontra hvis du kjøper originalen. Dessuten blir de jo de originale lett ødelagt når du tar de av. Det skal være foran på hver side innen 1 meter fra fronten og en på høyre bakside av kjøretøyet , mellom 90 – 150 cm fra bakken. Det er ikke noe unntak for kjøretøy med dødvinkeldetektorer av noe slag. kjøretøy uten klistremerke pålegges 135 €. Vi lager oss 6 stk, så har vi i reserve i tilfelle et faller av.

Vi har bestilt og fått campingcard internasjonal fra bobilforeningen, det er kjekt å ha , slik at vi slipper å legge igjen passet og innsjekkinger går mye fortere da, kortet er gratis. 

Har også fått fatt i nytt Helsekort fra Helfo, som da varer i 3 nye år. 

Grønt forsikringskort har vi også bestilt, for vi vet jo aldri hvor vi kjører innom. Må nok bestille nytt igjen til høsten når vi skal til Spania, det varer jo bare i 3mnd. av gangen. 

Pass og reiseforsikring har vi også fikset.

Siden vår bil er over 3500 kg, så har vi den Danske Brobizz Easy Go + som vi kan bruke i Østerike, det blir trekt direkte fra konto når vi passerer bommene der. Denne bruker vi også i Norge og Danmark på broene. Har også registrert brikken på autopass ferge og opprettet tilleggsavtale hos Autopass ved å betale inn forskudd, da får vi jo 40-50 % rabatt. Vi bor jo i fergefylket, så det lønner seg for oss, i tillegg så slipper vi med bare en brikke.

Det var snakk om at vi kunne bruke den i Slovenia også, men det er ikke i orden ennå. Så der må vi ha brikke som vi kjøper på bensinstasjon rett før grensen, DarsGo heter den. Vi gir beskjed om hvilken vei vi skal kjøre, så regner de ut hva det koster. betaler og setter brikken under den vi har fra før.

Både Polen og Tjekkia må du også ha brikke som du får på bensinstasjon før grensen. De som ikke har biler over 3500 kg, må ha vignetter som du klistrer på ruten i Slovenia, Østerrike, og Tjekkia. I Polen er jeg usikker på biler under 3500, tror de slipper.

I Italia, Kroatia, Frankrike, Spania og Portugal, trekker du en billett og betaler når du kjører av motorveien og i disse landene er det heller ikke noe problem å bruke kort. I Spania kan du like godt kjøre utenom motorveier,  for oss er de som motorveier å regne, så fine er de.

Det er lurt å ha kontanter i euro med dere, det kan dere ta ut på minibank i Tyskland, for i Tyskland og Østerrike tar de ofte ikke kort på restauranter, camping og bobilplasser. Det er lurt å ha småmynter også for å betale for strøm og vann. Er ikke alle plasser det er inkludert i prisene, som oftest må du betale på myntautomater. Har lest også nå i uke 22 at det har vært problemer med kortautomater mange steder i Tyskland.

På bensinstasjoner er det ikke noe problem med kort til vanlig, men det var det i uke 22. Så får vi håpe det ordner seg til vi reiser.

Miljøoblater for Tyskland og Frankrike har vi fra før av og det er det vi trenger for å kjøre i Europa foreløpig. Men her må alle følge med, for det kommer nok mer etter hvert.

Legger ved bilde med liste over hvor dere får fatt i de forskjellige i forskjellige land. I Tyskland kan dere kjøpe de på grensen på Dekra ved Citti park, koster rundt 5 euro, eller bare søke opp Dekra på veien. 

Den Franske er dere nødt til å få fatt i over nettet, koster ca. 5 euro, men tar et par uker før du får den i posten.

I Danmark slipper vi miljøoblat for bobiler som er registrert i kjøretøy gruppe M1.

Jeg er medlem av Fjordline klubben som er gratis, bestiller ferge fra Langesund til Hirtshals en vei og da får vi det litt billigere. For oss er det den billigste måten å kjøre nedover på. Veien hjem kjører vi via Sverige, for vi vil ha noen dager i Sverige på og også handle litt på Nordby. Men denne gangen har vi ikke bestilt ennå, for vi er ikke helt sikre på hvilken dag vi reiser ennå. Får vi ikke fatt i billett, så kjører vi bare nedover i stedefor.

Vi har gasstank, så vi fyller på bensinstasjonene ved behov. Et tips er at på ferie i Kroatia bruker du ikke opp en 11 kg gassbeholder på 4 uker på sommeren, selv om du bruker gass grill etc.

Vi har også Efoy og har med en 5 liter ekstra med metanol til den, men vi bruker aldri mer enn ca. 8 liter på hele året, selv om bilen er i bruk hele året. Ofte står vi utenom campingplasser uten El, da er det greit å ha nok strøm selv.

 

Så teller vi dagene vi regner med å være borte og har nok med oss av toalett putene og ekstra flaske tank Freshener til gråvannstanken. 

Vi tenker å være borte i ca. 1 ½ mnd. på turen til Kroatia, så vi pakker med oss masse badehånduker og et ekstra sett sengetøy. Dette blir jo badeferie. 

Alle har vi vel våre særegenheter, vi har ting vi gjerne vil ha med oss nedover når vi kjører i Europa.

Slik som Mills majones, Friele kaffe, Toro pannekaker og vafler, Toro tomatsuppe, gryteretter, Stranda mør og diverse annet. Jeg lager også Lasagne som jeg har i passe stykker i fryseren, lett å varme opp i ovnen. Kjøttdeig og løk har jeg også steikt opp i porsjonspakker og har i fryseren, enkelt å ta opp til spagetti eller gryteretter. Blåbærsylte til pannekaker må vi ha med og litt bacon. Vi bruker en del papptallerkener, så det også tar vi med ekstra, det er ikke så lett å få fatt i alle steder nedover. Det er lettvint å bruke, spesielt når vi kjører etapper.

Vi kjøper også med oss halvstekte rundstykker som skal stekes i ovnen, ikke frosne. Noen pakker med baguetter er det også greit å ha med og enkelt å steike i ovnen. Vi stopper ikke alltid på stellplasser eller campingplasser i nærheten av bakeri og da er det greit å ha slikt i bilen. 

Mat lager vi mye av selv når vi er på tur, ofte ute hvis været tillater det. 

Vi har med oss både en gassgrill og et lite kokeapparat som vi kjøpte på Biltema, som vi bruker Butangass på. 

Så vi må alltid huske å kjøpe med oss nok Butan bokser til turen som vi kjøper på Jula, for der er de billigst. I dag har de mange størrelser av disse kokeapparatene, tror prisen ligger på 300 og oppover på Biltema. Butanboksene kjøper vi på Jula, for der er det billigst, ca. 20,- pr. boks. På 5-6 uker bruker vi ca. 3 bokser, alt etter hvor mye vi bruker grillen eller spiser ute.

Kort og diverse spill ligger alltid i bilen og så må jeg ha med lesestoff,  strikketøy og broderi arbeid. 

Oppblåsbart telt har vi også med oss, kjekt å ha når vi står noen dager, skjermer for solen og vi trenger ikke være redd for markisen. Vi har også med oss oppblåsbart vindskydd til de gangene vi bare står noen dager.

Særlig i Kroatia må du være obs på at det kommer en del vind og må sikre teltet med storm band og plugger. Men vil anbefale alle å ta inn markisen om kvelden og når du forlater bilen, det kan plutselige komme en kraftig vind, har sett mange som har fått ødelagt markisene sine når det skjer. Det er også veldig hard grunn i Kroatia og det eneste som da går å bruke av plugger er de som jeg legger ved bilde av. De får du kjøpt hos bobil forhandlere. 

Vi har også med en vanlig hammer , gummihammer slår du fort i stykker her nede.

Da er det å vaske og polere bilen når været blir bra og pakke klær og andre ting vi trenger. 

Vi pleier å stoppe på stellplassen i Tønsberg på vei til Langesund, der kan vi tømme toalett og fylle vann. Kort vei til bryggen og restaurantene, så vi pleier å ta oss en tur ut når vi er der, veldig koselig. Da er det også kort vei til Langesund dagen etter og båten går jo ikke før 1430.

Dette er hvordan vi gjør det og som vi har utarbeidet etter mange år på tur, men alle har sine måter og behov. Men mulig dere kan finne noen tips her som dere kan bruke, så jeg legger den nå ut.

Jeg har ikke skrevet noen blogg siden 2020, men tenkte å begynne igjen nå på turen til Kroatia. Vi reiser hjemmefra i slutten av juni mnd.

Med dette vil vi ønske dere alle en riktig god sommer og håper dere får mange fine turer. Kanskje møtes vi på vår vei, da er det bare å ta kontakt, alltid koselig å treffe nye folk. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg